Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

February 9, 2017

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα διαχωριστικό τοίχωμα, που χωρίζει εσωτερικά τη μύτη στη δεξιά και αριστερή ρινική κοιλότητα. Ανατομικά αποτελείται από χόνδρο και οστό. Ο χόνδρος ονομάζεται τετράπλευρος χόνδρος, ενώ τα οστέινα τμήματα αποτελούνται από την ύνιδα, το κάθετο πέταλο του ηθμοειδούς οστού και τη γναθιαία και υπερώια ακρολοφία.


Τι σημαίνει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Σκολίωση σημαίνει η διαταραχή της κάθετης διαμόρφωσης του ρινικού διαφράγματος από τη μέση γραμμή είτε προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά ή υπό την μορφή άκανθας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στενεύει το εύρος της μίας ή και των ύο ρινικών κοιλοτήτων. Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ενήλικων, περίπου 80%, μπορεί να υπάρχει μία ήπια σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις, η σκολίωση δεν γίνεται αντιληπτή, γιατί δεν προκαλεί κανένα είδος δυσκολίας στην αναπνοή.


Πως προκαλείται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Η συνηθέστερη αίτια της σκολίωσης είναι ο τραυματισμός της μύτης (τροχαίο ατύχημα, αθλητικές κακώσεις, ξυλοδαρμός). Άλλη συνήθης αιτία είναι η κληρονομικότητα κατά τη διάπλαση. Άλλα σπανιότερα αίτια σκολίωσης είναι τα νοσήματα του συνδετικού ιστού (σύνδρομο Marfan, ομοκυστινουρία κλπ.)

 

Τι συμπτώματα προκαλεί η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η δυσκολία της ρινικής αναπνοής. Άλλα αναφερόμενα προβλήματα είναι ο πονοκέφαλος, τα επεισόδια ιγμορίτιδας, οι διαταραχές λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας, οι διαταραχές ύπνου - ροχαλητό ή ακόμα και το σύνδρομο υπνικής άπνοιας με επιπτώσεις στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα. 

 

Μπορεί να συνυπάρχει κάποια άλλη πάθηση παράλληλα με τη σκολίωση;

Συχνά παράλληλα με τη σκολίωση συνυπάρχει και κάποια μορφή αλλεργικής ρινίτιδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διόγκωση του βλεννογόνου των ρινικών κογχών και την υπερτροφία των ρινικών κογχών. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται μεγαλύτερη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

 

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η σκολίωση του διαφράγματος;

Σε ήπιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα απόφραξης των ρινικών κοιλοτήτων συνήθως αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, όπως τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά. Οι φαρμακευτικές ουσίες αυτές μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά από τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα. Η συνήθης αντιμετώπιση της σκολίωσης περιλαμβάνει μία χειρουργική επέμβαση, που ονομάζεται ευθειασμός ή πλαστική του ρινικού διαφράγματος. Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος συνδυάζεται συνήθως και με τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες.

 

Πόση ώρα διαρκεί η συνολική επέμβαση και πως γίνεται;

Ο μέσος χρόνος της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα. Η επέμβαση γίνεται κατά κύριο λόγο με γενική αναισθησία. Οι τομές γίνονται εντός της μύτης (ενδορρινικά) χωρίς να υφίσταται καμία αλλοίωση του εξωτερικού σχήματος της μύτης. Δεν δημιουργείται μετεγχειρητικό οίδημα ή μώλωπες. Μετά την επέμβαση τοποθετούνται δύο ειδικά ρινικά ταμπόν (ένα σε κάθε ρουθούνι), τα οποία αφαιρούνται 24 ώρες μετά, δηλαδή νωρίς το επόμενο πρωινό.

 

Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι ανώδυνη. Τα συνήθη παράπονα είναι η ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας, ο μετεγχειρητικός πονοκέφαλος και τα δάκρυα στα μάτια, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες 24 ώρες λόγω της παρουσίας των ρινικών ταμπόν. Μετά την αφαίρεσή τους, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

Πόσος χρόνος απαιτείται στην Κλινική;

Μετά την αφαίρεση του ρινικού πωματισμού, ο ασθενής εξέρχεται από την Κλινική. Ο μέσος χρόνος παραμονής στην Κλινική είναι 24 ώρες.

 

Πόσος καιρός απαιτείται για την αποθεραπεία;

Η αποθεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο από 2 έως 3 εβδομάδες. Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει εμφανές εξωτερικό οίδημα στην μύτη ή στο πρόσωπο. Αντίθετα όμως, υπάρχει ένα αίσθημα βουλώματος στην μύτη, το οποίο σταδιακά υποχωρεί από μέρα σε μέρα. Επίσης, δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Το τελικό αποτέλεσμα της βελτίωσης της αναπνοής γίνεται αισθητό μετά από ένα μήνα περίπου.

 

Γίνεται εύκολα η αφαίρεση του ρινικού πωματισμού;

Σήμερα, με τη χρήση των σύγχρονων ρινικών πωματισμών (Merocel), η αφαίρεση είναι γρήγορη και ανώδυνη.

 

Πότε μπορεί να επιστρέψει κανείς στην εργασία του;

Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται πάντοτε από το είδος και τη βαρύτητα αυτής. Σε περιπτώσεις όπου η εργασία είναι γραφείου, ο ασθενής μπορεί άνετα να ξαναεργαστεί σε 2 μέρες μετεγχειρητικά. Αντίθετα, εάν η εργασία είναι χειρωνακτική τότε απαιτείται μεγαλύτερη ανάπαυση 7 έως 10 ημέρες.

 

Χρειάζονται μετεγχειρητική παρακολούθηση;

Συνήθως απαιτούνται κατά μέσο όρο 4 μετεγχειρητικές επισκέψεις στο ιατρείο. Κατά τις επισκέψεις αυτές γίνεται προσεκτικός καθαρισμός της μύτης από τις μετεγχειρητικές κρούστες και εκκρίσεις. Ο καθαρισμός αυτός είναι ανώδυνος και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά κάθε φορά.

 

Υπάρχουν επιπλοκές της επέμβασης;

Οι επιπλοκές είναι ευτυχώς σπάνιες. Διακρίνονται σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της επέμβασης (διεγχειρητικές) και σε αυτές μετά την επέμβαση (μετεγχειρητικές). Οι κυριότερες διεγχειρητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν επιπλοκές από τη γενική αναισθησία και τη διεγχειρητική ρινορραγία. Οι συνηθέστερες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι η μετεγχειρητική ρινορραγία, το αιμάτωμα ή το απόστημα του ρινικού διαφράγματος, η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος και η δημιουργία συμφύσεων ενδορρινικά.

 

Μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές;

Όλες οι επιπλοκές, διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές, μπορούν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο η ζωή του ασθενούς. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, οι επιπλοκές αυτές είναι πολύ σπάνιες. Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή τους εξαρτάται πάντοτε από την εμπειρία του χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

 

Μπορεί να ξαναδημιουργηθεί η σκολίωση;

Μετά από μία καλή χειρουργική επέμβαση δεν υπάρχει πιθανότητα υποτροπής της σκολίωσης. Αντίθετα, οι ρινικές κόγχες μπορεί να ξαναδιογκωθούν μετά την πάροδο 5 ετών κατά μέσο όρο. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει μία μικροεπέμβαση υπό τοπική αναισθησία και να επαναληφθεί ο καυτηριασμός των κογχών.