Αμυγδαλεκτομή

April 8, 2014

Προεγχειρητικές οδηγίες

  • Συνιστάται ελαφρύ γεύμα το βράδυ της προηγούμενης της επέμβασης ημέρας.
  • Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ο ασθενής δεν πρέπει να πιει ούτε νερό.
  • Σε περίπτωση πυρετού ή κρυολογήματος, καλό είναι να αναφέρεται στο γιατρό ώστε να αναβάλει την επέμβαση.
Μετεγχειρητικές οδηγίες

  • Είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση αποκλειστικά μαλακών τροφών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 8 ημερών μετά από την αμυγδαλεκτομή.
  • Μερικές από τις τροφές που συνιστώνται είναι οι εξής: πουρές, σούπες (κοτόσουπα, φιδές, γιουβαρλάκια), μπιφτέκι, ζελέ, ρυζόγαλο, παγωτό, γιαούρτι, ψίχα ψωμιού κλπ.
  • Αντίθετα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι εξής τροφές: μπισκότα, κουλούρια, σταφίδες, ξηροί καρποί, σοκολάτες, κόρα ψωμιού, φρυγανιές, κρέατα κλπ.
  • Πρέπει να γίνεται προσπάθεια καλής και επαρκούς ενυδάτωσης του ασθενούς μετά την επέμβαση (κατανάλωση τουλάχιστον 4 ποτηριών νερού ανά ημέρα).
  • Τις πρώτες 3 ημέρες καλό είναι οι τροφές να είναι πιο κρύες (χλιαρές).
  • Αποφυγή εξόδου από το σπίτι ή επαφή με πολλά άτομα για τουλάχιστον 5 ημέρες μετεγχειρητικά.
  • Σε περίπτωση που ο ασθενής φτύνει καθαρό αίμα κατά την πρώτη εβδομάδα, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.
Γενικές πληροφορίες

  • Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό (μέχρι 38,5 C) συνήθως κατά τις πρώτες 2 μετεγχειρητικές ημέρες.
  • Ενδέχεται να αισθάνεται ένα σύντομο, οξύ πόνο (αντανακλαστικός πόνος) στο αυτί κατά την κατάποση έως και 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Το στόμα μυρίζει χαρακτηριστικά έως και 7 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ η περιοχή από την οποία αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές έχει ένα χαρακτηριστικό λευκό χρώμα.
  • Τα σάλια μπορεί να είναι άφθονα και ροζ κατά την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
  • Μπορεί να σημειωθεί απώλεια 1 ή 2 κιλών κατά την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα.