Αμυγδαλεκτομή
Προεγχειρητικές οδηγίες
- Συνιστάται ελαφρύ γεύμα το βράδυ της προηγούμενης της επέμβασης ημέρας.
- Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ο ασθενής δεν πρέπει να πιει ούτε νερό.
- Σε περίπτωση πυρετού ή κρυολογήματος, καλό είναι να αναφέρεται στο γιατρό ώστε να αναβάλει την επέμβαση.
Μετεγχειρητικές οδηγίες
- Είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση αποκλειστικά μαλακών τροφών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 8 ημερών μετά από την αμυγδαλεκτομή.
- Μερικές από τις τροφές που συνιστώνται είναι οι εξής: πουρές, σούπες (κοτόσουπα, φιδές, γιουβαρλάκια), μπιφτέκι, ζελέ, ρυζόγαλο, παγωτό, γιαούρτι, ψίχα ψωμιού κλπ.
- Αντίθετα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται οι εξής τροφές: μπισκότα, κουλούρια, σταφίδες, ξηροί καρποί, σοκολάτες, κόρα ψωμιού, φρυγανιές, κρέατα κλπ.
- Πρέπει να γίνεται προσπάθεια καλής και επαρκούς ενυδάτωσης του ασθενούς μετά την επέμβαση (κατανάλωση τουλάχιστον 4 ποτηριών νερού ανά ημέρα).
- Τις πρώτες 3 ημέρες καλό είναι οι τροφές να είναι πιο κρύες (χλιαρές).
- Αποφυγή εξόδου από το σπίτι ή επαφή με πολλά άτομα για τουλάχιστον 5 ημέρες μετεγχειρητικά.
- Σε περίπτωση που ο ασθενής φτύνει καθαρό αίμα κατά την πρώτη εβδομάδα, πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του.
Γενικές πληροφορίες
- Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυρετό (μέχρι 38,5 C) συνήθως κατά τις πρώτες 2 μετεγχειρητικές ημέρες.
- Ενδέχεται να αισθάνεται ένα σύντομο, οξύ πόνο (αντανακλαστικός πόνος) στο αυτί κατά την κατάποση έως και 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
- Το στόμα μυρίζει χαρακτηριστικά έως και 7 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ η περιοχή από την οποία αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές έχει ένα χαρακτηριστικό λευκό χρώμα.
- Τα σάλια μπορεί να είναι άφθονα και ροζ κατά την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
- Μπορεί να σημειωθεί απώλεια 1 ή 2 κιλών κατά την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα.